Wednesday, 21 September 2011

Temu Bual Dengan YDP

Pada hari ini (21/09/2011), tiga orang  ahli kumpulan dan saya telah menemu bual YDP daerah Tanjong Malim. Ini akan saya ceritakan di wikispaces kumpulan kami.

Questionnaire "Projek Nuklear"

Pada hari Ahad lepas (18/09/2011), saya telah berjaya mengedarkan "Questionnaire" kepada 24 orang penduduk bandar (Kuala Lumpur). Mereka ini ada yang dewasa dan ada yang masih murid sekolah lagi, namun kebanyakannya adalah orang dewasa. Ini merupakan pengalaman baru kepada saya kerana pada kali ini saya melakukan seorang diri berbanding dengan pengalaman yang sebelum ini. Ini membolehkan saya menjadi lebih tabah dan meningkatkan lagi kemahiran komunikasi saya. Pada pagi ini pula (21/09/2011), saya dan ahli kumpulan saya telah mengedarkan borang "Questionnaire"kepada penduduk di sekitar Tanjong Malim, dan setakat ini saya mendapati bahawa ramai penduduk tidak tahu apa itu Tenaga Nuklear, dan mereka hanya mengetahui kesan loji Nuklear di Fukushima Daiichi di Jepun dan loji Nuklear di Chernobyl, Ukraine. Malah, ada yang ingin berkongsi maklumat bersama kami dan kami berbual selama 15 minit! Saya boleh mengatakan banyak yang dapat saya belajar dalam pelaksanaan projek setakat ini. 

Friday, 16 September 2011

Malaysia Day

Happy Malaysia Day to all Malayisans.
Let us embrace this day with pride, thankfulness and happiness.

Nuclear Project

Pada minggu pertama ini saya telah berusaha untuk mencari maklumat tentang "nuclear substances" yang merupakan bahagian saya dalam projek nuklear ini. Saya telah mengutamakan fakta tentang "nuclear substances" beberapa hari ini, dan akan meneruskan projek ini dari perspektif kerajaan terutamanya mengenai kebaikan dan kelemahan dari segi kewangan, politik dan banyak lagi (setelah berbincang dengan ahli-ahli kumpulan saya-isinya telah saya upload-kan di wikispaces kumpulan kami iaitu "physicsgroup01.wikispaces.com"). Antara penemuan saya adalah "Thorium" yang telah dicadangkan untuk menggantikan uranium sebagai bahan utama yang menghasilkan tenaga dalam reaktor nuklear. Saya difahamkan bahawa secara keseluruhan, thorium lebih selamat digunakan (contohnya dari segi radiasi dan sebagainya). Laman web tersebut adalah http://the-tap.blogspot.com/2011/05/nuclear-power-why-use-uranium.html.

Selain itu saya juga ingin berkongsi dengan rakan-rakan saya tentang artikel ini http://www.starproperty.my/PropertyScene/TheStarOnlineHighlightBox/14920/0/0.

Monday, 12 September 2011

Tuesday 13/09/2011

Pada hari ini, Dr. Nurulhuda telah menjelaskan tentang "Penaksiran" atau dalam bahasa Inggeris disebut "Assessment".  Penaksiran merupakan satu proses mengumpul data tentang apa yang pelajar tahu dan apa boleh mereka buat dengan pengetahuan tersebut. Saya akan meneruskan blog ini dalam format ringkas di bawah:
  1. Apakah kaedah penaksiran yang boleh digunakan untuk menaksir pelajar?
  • bertanya soalan
  • "questinaire"
  • tugasan
    2.  Perbezaan antara penaksiran   

 

Hari saya telah membuka wikispaces bagi kumpulan saya. Selain itu, saya juga telah membaca beberapa laman web berkenaan projek nuklear terutamanya "substances of Nuclear Power Plant".

Assessing Student Needs

Questions:
 Content
1.       1.)How is life without energy?
ad       Life without energy can severely affect human beings. Information and knowledge sharing between two very far location can be very difficult, then in terms of health, rare and dangerous disease might need lengthy time to discover the cure since collaboration among nations is restricted. Is just like human living for the purpose of surviving while neglecting the need to improve one-self
2.